Hoe onderhoud en reinig je eiken meubels?

1 feb. 2019 - Door: Ingrid Van Roy

Een boekenkast of eettafel van eikenhout staat er mooi bij in de studeer- of eetkamer. De mooie kleurschakeringen en natuurlijke uitstraling van het hout geven een warme ambiance aan uw interieur. De kunst is om uw mooie meubels ook daadwerkelijk mooi te houden. En natuurlijk is het de bedoeling dat u er ook zo lang mogelijk plezier aan heeft.

Onderhoud van uw eiken meubel kan een heel karwei zijn. Maar met de juiste tips beheerst u deze vaardigheid binnen de kortste keren. Het gaat er nou eenmaal om dat u weet wat te doen in geval van een geoliede, een gelakte of een met was behandeld meubelstuk. De volgende tips helpen u vast en zeker op om uw eiken meubel nog jaren na vandaag mooi en stevig te houden.

Voor onderhoud van houten meubels geldt over het algemeen:

• Gebruik onderzetters voordat u warme of hete pannen, potten, enzovoorts plaatst op het hout.

• Let erop dat de onderzetters die u gebruikt van kurk zijn ontdaan aan de onderzijde. Kurk kan namelijk blijven plakken op het houten oppervlak. De onderzetters moeten ook niet vochtig of warm zijn, omdat dit kan doordringen tot het hout, met als gevolg verkleuringen of scheuren.

• Bedek uw meubel van massief eikenhout niet langdurig met luchtdicht textiel zoals lakens of kleden.

• Hou de temperatuur en de luchtvochtigheid in uw woonruimte zoveel mogelijk stabiel. Voor temperatuur kan de gemiddelde lichaamstemperatuur van een mens van maximaal 36 graden worden aangehouden. Voor luchtvochtigheid geldt dat die rond de 50 en 60 procent moet zijn. Vooral massief hout is gevoelig voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Dit is te merken wanneer het hout na verloop van tijd droog wordt en scheurtjes begint te vertonen.

• Veeg het hout van een eikenmeubel meteen droog wanneer het nat is geworden. Laat het vocht niet erop zitten, anders kan het in het hout doordingen met alle gevolgen van dien.

• Wanneer u uw meubel een schoonmaakbeurt geeft, let erop dat u het houtoppervlak afveegt in de lengterichting van het houtdraad.

Het reinigen van geoliede tafels


• Gebruik bij voorkeur een droge doek of een doek die is natgemaakt met water. Gebruik in geen geval zeep of andere schoonmaakmiddelen.

• Ziet uw meubel er na verloop van tijd droog, gebarsten of ruw uit, dan is het toe aan een opknapbeurt met een goede houtolie. Dit doet u door het meubelstuk eerst schoon te wrijven met een speciale cleaner voor geoliede meubels. Nadat u het vuil, vet of ruwe delen hebt weggepoetst, gaat u er over heen met de houtolie. Veeg voor het laatst af met een pluisvrije doek. De houtolie biedt een goede bescherming tegen vocht, vuil, kringen en geeft het eiken meubelstuk zijn mooie natuurlijke kleur terug.

• Het is raadzaam uw eiken meubel een tot twee keer per jaar een grondige reiniging te geven. Dit hangt natuurlijk ook af van de manier waarop u door het jaar heen met uw meubels omgaat en hoe vaak u ze reinigt na gebruik.

Gelakte meubels

Meubels die zijn voorzien van een laklaag kunnen het best met een vochtige doek of ontvettend reinigingsmiddel worden schoongemaakt. Wat u zeker niet moet meenemen in de schoonmaakbeurt zijn: glansmiddelen met siliconen, bijtende producten of schuurspons. Deze middelen kunnen het eiken houtoppervlak dusdanig beschadigen dat de aangetaste plekken alleen met een machine kunnen worden hersteld.


Kiezen voor meubels op maat of niet?

Bij de ene is de keus gauw gemaakt, de ander doet er iets langer over: wordt het een standaard kast of eentje op maat? Haal ik die ene bank zo uit de showroom of laat ik een salon set maken naar keus? Veel hangt af van uw stijl, smaak en cultuur. Maar uiteraard ook van wat u te besteden hebt.

De ervaring leert dat veel mensen toch wel bijzondere wensen hebben voor hun meubel. Een meubelstuk dat vaak niet standaard voor handen is. Bijvoorbeeld een tafel met afwijkende maten, een complete slaapkamer kastenwand of een specifieke print voor de stoffering van een zitbank. Fanatiekelingen prefereren lokale of handgemaakte meubelen in hun interieur. Ambachtelijke meubelen hebben nou eenmaal hun charme, omdat ze origineel ogen en het regelrechte resultaat zijn van uw eigen creativiteit en goed gekozen vakmanschap.

Verschil

Overwegingen die kunnen worden gemaakt bij het aanschaffen van een standaardmeubel of het bestellen van een meubel op maat bij uw meubelzaak zijn:

Materiaalkeuze: bij een standaardmeubel zijn de materialen vooraf bepaald, terwijl bij een meubel op maat de materialen zelf kunnen worden uitgekozen en de materiaalkeuze veel groter is. Bij materialen valt o.a. te denken aan eiken meubel, teak meubelen en grenen meubel.

De ruimte waarin het meubel moet worden geplaatst: bij een standaardmeubel bepalen de afmetingen van het meubelstuk waar het komt te staan. Bij een meubel op maat wordt juist uitgegaan van de afmetingen van de ruimte waarin het meubel komt te staan. De meubels kunnen in dit geval vrijelijk worden aangepast aan de ruimte waarin ze komen te staan.

Interieur: standaard meubels passen niet altijd in het interieur. Een meubel op maat daarentegen kan naar believen worden aangepast aan de bestaande inrichting.

Uniciteit: een meubel op maat kan zich naar gelang de creativiteit en durf van de ontwerper, opvallend onderscheiden in vorm, maat, kleur en functionaliteit of zelfs de enige zijn in zijn soort.

Houtsoort: bij een standaardmeubel is de houtsoort vooraf bepaald, bij een meubel op maat wordt indien raadzaam gewerkt met een houtsoort naar keuze.

Kosten: bij maatwerk meubels hoeven niet veel meer te kosten dan zelf vervaardigde meubels. In de praktijk blijkt dat goed advies in combinatie met vakmanschap slechts een geringe meerprijs hebben voor een meubelstuk naar wens. Dit is uiteindelijk veel rendabeler dan geld uitgeven aan een kast of bed dat nog net niet is wat u in gedachten had. Bovenal geldt dat meubels op maat kunnen worden vervaardigd aan de hand van uw beschikbare budget.

Service: bij een meubel op maat kunt u naast de gebruikelijke garantie ook worden bijgestaan met adviezen, ontwerpen, aanvullende inrichting of verdere aanpassing van uw bestaande interieur, renovaties, enzovoorts.

Share:

Meest recente blogs

Waarom de ronde eettafel een comeback maakt

De juiste eettafel kan een grote invloed hebben op de uitstraling van…

Hoe onderhoud en reinig je eiken meubels?

Een eettafel van eikenhout staat er mooi bij in de studeer- of…

Rek.nr.: BE93 1096 6723 6767 (CTBKBEB) - BTW: BE 0665.564.510.
Copyright Royal Metal